Conferència d'àmbit: Turisme Cultural, a càrrec de Gaspar Valero - Cultura
Conferència d'àmbit: Turisme Cultural, a càrrec de Gaspar Valero
Gaspar Valero
Palma, 1958
Es llicencià en Història per la Universitat de les Illes Balears l¿any 1980.
És tècnic superior de la Universitat de les Illes Balears (actualment en excedència) i coordinador de l'àrea de Cultura dels Cursos de Reciclatge i Formació Lingüística i Cultural (UIB- Conselleria d'Educació i Cultura). És director de l'empresa Segall Promoció Cultural. Entre 1982 i 1996 fou Vocal de Cultura del Grup Excursionista de Mallorca. Des de 1998 és el coordinador del Grup Segall, dedicat a realitzar itineraris i excursions culturals. Des del 1988 dirigeix viatges de contingut cultural; des del 2004 aquests viatges es fan amb la marca "Caires Culturals" de Viatges Tramuntana.
Ha publicat els llibres següents: Elements de la societat pre-turística mallorquina, on és autor dels articles "Nevaters i cases de neu", "Sitges i carboners", "Rotes i roters" i "Forns de calç i calciners". Itineraris pel Centre Històric de Palma Camins i paisatges. Itineraris culturals per l'illa de Mallorca Palma, Ciutat de Llegenda, Guia de Bellver Itinerari cultural per la vila de Calvià, Conèixer Santa Eugènia, Valldemossa. Guia de passeig, Palma, Ciutat de Poesia, La vila de Sineu. Itinerari cultural i patrimonial, Sencelles, guia de passeig, Guia dels pobles de Mallorca: Santa Eugènia, Guia dels pobles de Mallorca: Sineu, Búger, guia de passeig, Banyalbufar, guia de passeig, Guia dels pobles de Mallorca: Banyalbufar, La llarga ruta de l¿excursionisme mallorquí. Aproximació a la història de l'excursionisme a Mallorca, Guia dels pobles de Mallorca: Puigpunyent, Palma, Ciutat de Narrativa, Guia dels pobles de Mallorca: Búfer, Guia dels pobles de Mallorca: Bunyola, Guia dels pobles de Mallorca: Esporles, Guia dels pobles de Mallorca: Palma, Raixa. Història i patrimoni, Guia de la Serra de Tramontana, Passejada per les llegendes de Palma, El mercat de Sineu,Patrimoni i Obres Públiques a Mallorca, Possessions de Palma, Palma Fora Porta, Els noms de Fora Porta de la Ciutat de Mallorca. Toponímia documental del terme de Palma
Formà part de l'equip d'ordenació i catalogació d'arxius municipals, des de 1982 coordinat pel Consell Insular de Mallorca, des d'on participà en les publicacions l'Arxiu Municipal d'Escorca (1980), Inventari de l'Arxiu Municipal de Consell (1987), Inventari de l'Arxiu Municipal de Muro (1988).
Ha publicat nombrosos articles sobre etnologia, literatura, excursionisme, patrimoni i toponímia a revistes com Lluc, El Mirall, Muntanya, Ciència i futur, i l'Arc. És col· laborador del Diari de Balears i ho ha estat de la Gran Enciclopèdia de Mallorca. Des de la seva fundació (1987), i fins al 2004, ha estat membre del consell de redacció de la revista El Mirall i, n'ha estat el director entre els anys 1994 i 2001. Col·labora amb el suplement l'Espira, en la secció itineraris culturals i en la revista Palma 365 sobre temes de patrimoni.
Ha dirigit activitats de descoberta del medi i del patrimoni històrico-artístic de Mallorca, com els Itineraris històrics pel centre de Palma (des de 1985 organitzats per l'Obra Cultural Balear i des de 1988 amb el Departament de Dinàmica Educativa de l'Ajuntament de Palma i amb el Centre de Professors), les activitats Palma, ciutat de llegenda (des de 1993), Palma, ciutat de poesia, Palma, ciutat de narrativa, i Palma Fora Porta, i també els cursos Conèixer la Part Forana, integrat dins el Cursos de Reciclatge de Llengua Catalana i Cultura de les Illes Balears, i Conèixer Mallorca, Literatura i paisatge, Possessions i clastres de Mallorca, i Monestirs, convents i claustres de Mallorca, organitzats per l¿Escola de Formació en Mitjans Didàctics.
Des del 2001, és el director de continguts de la Ruta dels Patis de Palma-Corpus a Palma.
Ha estat el coordinador de l'activitat "Els paisatges de Miquel Costa i Llobera", organitzada per la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern Balear (2004).
És autor dels continguts dels CDs interactius titulats:
-"Els paisatges de Miquel Costa i Llobera", - "Claustres, convents i monestirs de les Illes Balears" (Conselleria d'Educació i Cultura del Govern Balear-STEI), 2005.
-"Patis urbans de les Illes Balears" (Conselleria d'Educació i Cultura del Govern Balear-STEI), 2006.
Ha estat el guionista i el presentador del programa de TVE-Illes Balears titulat "tineraris" (2005).
Ha estat copresentador i l'assessor històric del programa de Televisió de Mallorca titulat "Temps era Temps" (2007).
Formà part de la Comissió Gestora que creà la Universitat de les Illes Balears, aprovada el 15 de març de 1978, en qualitat de delegat dels estudiants de la Facultat de Filosofia i Lletres. El 2001 li fou atorgat el Premi Emili Darder de l'Obra Cultural Balear, com a reconeixement per la seva feina de divulgació del patrimoni natural, històric i etnològic.
Ha dirigit la redacció dels catàlegs de béns patrimonials dels municipis de Puigpunyent (2002), Bunyola (2003) i Mancor de la Vall (2005).
Ha estat el pregoner de les festes de Sant Sebastià 2008, organitzades per l'Ajuntament de Palma.
Documentos
Conferència d'ambit_ Turisme culturalFecha última modificación: 13 de marzo de 2023