Arxiu municipal - Cultura
Arxiu Municipal de Palma (seu de Can Bordils)

Adreça:
C. de l’Almudaina, 9. Edifici Can Bordils
Sol·licitud de cita prèvia per a la consulta de documentació:
https://citaprevia.palma.cat/citapreviafront/public/ACB?lang=ca
Dades de contacte:
- Adreça electrònica: arxiu@palma.es
- Telèfon: 971225900, ext. 1560, 1513, 1553, 1563, de dilluns a divendres, de les 9.30 a les 13.30 h
Història de l’edifici
Can Bordils està situat en una de les principals cruïlles de la ciutat antiga. Els orígens de la casa es remunten, com a mínim, a l’època islàmica. En temps de la conquesta cristiana de 1229 pertanyia a un jueu anomenat Maimó ben Faraig. Des del segle XV fou la casa dels Sureda-Zanglada. Després passà als Bordils (s. XVII-XIX) i, d’aquests, als Villalonga-Escalada (s. XIX-XX). Les dues finestres renaixentistes de la façana estan decorades amb les armes dels Sureda i els seus successius enllaços amb els Moyà i els Zanglada.
Sobre la casa es recolza l’arc de l’Almudaina. Es correspon amb una de les portes de la ciutat romana (Palma). Restes de la murada romana es mostren descobertes a la façana lateral de Can Bordils. Aquella ciutat originària pervisqué com un nucli tancat dins una ciutat islàmica més àmplia, recinte conegut com a Almudaina, nom que pren del palau dels valís de Mayurqa.
Història de l’Arxiu
Arran de la conquesta catalana de Jaume I d’Aragó de 1229, l’organització administrativa de l’illa de Mallorca es caracteritza per la institució de la Universitat de la Ciutat i Regne de Mallorca, que exercia jurisdicció sobre tota l’illa i tenia la seva seu al mateix lloc que l’edifici de l’actual Ajuntament. Aquesta quedà abolida amb les reformes borbòniques de 1718, quan es creà a la capital un ajuntament amb competències únicament sobre el mateix municipi. No obstant això, davant la necessitat de fer front a alguns problemes d’àmbit general (sanitat, quintes, abastaments, etc.) continuà funcionant com a institució representativa del Regne juntament amb els dos càrrecs de síndics forans, que es mantingueren fins a la implantació de la Diputació Provincial en el segle XIX.
L’any 1851, per disposició del Ministeri de Comerç, Instrucció i Obres Públiques es creà l’Arxiu Històric de les Illes Balears, que havia de custodiar tots els fons que pertanyien a l’antic Regne de Mallorca. Així, al mateix edifici es mantingueren dos arxius, el pròpiament municipal i el del Regne de Mallorca. Aquest darrer es traslladà a la Casa de Cultura el 1955.
L’Arxiu Municipal de Palma custodia bàsicament documentació sobre la ciutat des de 1718, encara que una part fa referència a tota l’illa fins al 1836. També conté documentació de l’antiga Universitat perquè en el moment del trasllat dels seus fons es produí alguna confusió i part d’aquests quedaren a la casa consistorial. Al contrari, d’altres que eren pròpiament municipals s’integraren amb els anteriors i es localitzen actualment a l’Arxiu del Regne de Mallorca.
L’Arxiu estigué situat al tercer pis de l’Ajuntament, fins que el 1998 s’ubicà a la seu actual, l’edifici històric rehabilitat de Can Bordils, que compta amb dipòsits d’arxiu, zones de despatxos, taller de restauració i sala de consulta de documentació per a atendre les persones usuàries.
Serveis
- Atenció a la ciutadania mitjançant la sol·licitud de cita prèvia:
- Consulta en sala d'expedients de llicències d'obres (1900-1991).
- Consulta en sala d'expedients de llicències d'activitats (1900-1996).
- Consulta de documentació en fase històrica.
- Accés informàtic a bases de dades dels inventaris i a l’arxiu fotogràfic digitalitzat.
- Assessorament i guia als usuaris a les dependències mateixes, per telèfon o per correu electrònic.
- Préstec intern de documents a les oficines municipals.
- Accés web als fons documentals digitalitzats.
- Sala d’exposicions temporals.
- Difusió dels fons arxivístics municipals mitjançant la publicació de la col·lecció Rúbrica, exposicions temporals, visites guiades o conferències.
Fons documentals de l’Arxiu Municipal
L’Arxiu està constituït per tota la documentació produïda i rebuda per part dels òrgans que, al llarg de la historia, han desenvolupat funcions polítiques i administratives a l’Ajuntament, així com per la dels organismes autònoms dependents de l’Administració municipal i que, per causa dels antecedents de la ciutat com a cap del Regne de Mallorca, depassen els límits propis de les seves competències i el seu territori.
També en formen part els fons documentals de procedència no municipal que per diversos motius han estat dipositats, donats o adquirits per l’Ajuntament per a la seva conservació i el servei a la investigació.
Existeixen inventaris i catàlegs dels fons a disposició dels usuaris a la sala de consulta, la major part en bases de dades informàtiques.
Data darrera modificació: 21 de març de 2025