Publicador de continguts

RICARD CHIANG. L'arbre i l'ombra


RICARD CHIANG. L'arbre i l'ombra

Inaugurada al Centre Cultural de la Xina a Madrid com a part d'un ambiciós projecte de promoció internacional que inclou etapes al Centre Cultural de la Xina a Madrid, a la seu de la Stiftung für Kunst und Kultur, la Vila Friede de Bonn, a Casa Àsia de Barcelona i a l'Institut Cervantes de Pequín, arriba al Casal Solleric de Palma el projecte "L'arbre i l'ombra" de Ricard Chiang (Barcelona, 1966).

Després d'haver assolit un ampli reconeixement internacional pels seus treballs en l'àmbit específic de la pintura, el dibuix i l'escultura, aquest projecte ha suposat la confirmació de la translació de l'imaginari de Chiang a l'àmbit expansiu de l'escultura de resina i a la instal·lació. Síntesi exemplar de la creixent sintonia de la seva obra amb la natura i la seva afinitat amb els elements trobats en aquest mateix entorn rural mallorquí en el qual viu i treballa -com aquestes sedes d'aranya que constitueixen increïbles dibuixos expandits-, l'artista ha donat un significatiu impuls a la seva obra indagant en els seus orígens xinesos per a aproximar-se a l'estètica desposseïda i essencial de la pintura xinesa i dur-la a aquesta inèdita dimensió espacial en la qual ara es desplega més espiritual que mai.

Com escriu Menene Gras, comissària de les mostres a Madrid, Barcelona i Pequín, ara "l'univers de l'artista i el seu món interior es comuniquen entre si a través de la contemplació i la quietud. Els materials que utilitza procedeixen de la natura com pot ser la boira o la flor de l'ametler, les arrels dels arbres o altres plantes, les sedes de les aranyes, els dragons vells... Tot serveix; hi ha coses que només s'aprenen al camp".

I són tots aquests elements recollits a l'atzar els que trobam després integrats a les escultures i instal·lacions de Chiang, com escriu el comissari de l'exposició presentada a la Vila Friede de Bonn, Dieter Ronte: "En els seus darrers treballs l'artista continua ocupant-se del tema de la natura, però, en lloc de pintar damunt tela, construeix objectes, capses objecte de resina transparent a les quals enclou la natura"

És aquest nou univers fruit de la simbiosi entre les matèries orgàniques i industrials i en la conjunció del traç lliure damunt el mur i la pintura damunt fusta, el que es desplega amb més llibertat que mai a l'exposició "L'arbre i l'ombra", una vertadera primícia d'aquella etapa nova i suggestiva a què s'obre ara la tasca de Ricard Chiang.

Pot ser que ara ja no siguin muntanyes i valls trencades per l'ombra d'un arbre vençut a la llum de la lluna en els dominis intangibles del somni els "motius" de la pintura expandida a la resina i a l'àmbit de la instal·lació de Ricard Chiang, però els nous mons que l'artista va perfilant entre la contenció i l'afany ens atreuen cap a una nova dimensió mística del seu treball, cap a aquell emocionant revelació de l'íntim i particular que troba en la llum tremolosa i universal de la creació artística la metàfora de coneixement més sublim.

Pilar Ribal

Espai: Àrea 1 Casal Solleric
Direcció i comissariat: Pilar Ribal
Institucions: Govern de les Illes Balears, Institut d'Estudis Baleàrics, Ajuntament de Palma, Fundació Palma Espai d'Art i Fundación Banco Santander.

El projecte inclou l'edició d'un catàleg amb texts de Dieter Ronte, Menene Gras i Pilar Ribal.

Duració:

Des del 26 de març de 2015fins el 17 de maig de 2015

Dies: Diàriament
Horari: 12:00
Localitat: Palma

Data darrera modificació: 11 de gener de 2023