Publicador de continguts

CÒMIC NOSTRUM 2023


Imagen_/documents/39170/14517961/thumbnail_PHOTO-2024-01-03-09-01-19+11-.jpg/a00b6a23-c8c2-240b-d7ee-f6bc5961ef62?t=1707833900411

CÒMIC NOSTRUM 2023

Del 19 d’octubre del 2023 fins el 7 de gener del 2024

Organitza: Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca

 

Entre els pròxims 19 i 23 d’octubre tindrà lloc a Palma una nova edició de CòmicNostrum, el Festival Internacional de Còmic de Mallorca, organitzat pel Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca. Les exposicions i les activitats d’enguany se centraran una vegada més en el Casal Solleric i en el Centre Cultural La Misericòrdia, encara que hi haurà exposicions i activitats en altres punts de la ciutat. Enguany, a més de les exposicions, cal destacar l’aposta per convidats que estan renovant el mitjà, una important presència d’autores i, per primera vegada, una jornada exclusiva per als professionals del sector. El fil conductor d’enguany és el lema “Menys és més?”

La jornada inaugural de dijous 19 d’octubre estarà dedicada a Calpurnio (Saragossa 1959-València 2022), un dels autors més populars i apreciats del còmic nacional, que ens va deixar prematurament l’any passat. A la Biblioteca Pública de Palma Can Sales el prestigiós crític i expert en còmics Álvaro Pons presentarà la publicació El gran libro de Cuttlas (Reservoir Books), de la qual és responsable, i que arriba a les llibreries de tot Espanya aquest mateix dia, coincidint amb la inauguració de la seva exposició de Palma.

A les 19 h s’inauguren en el Casal Solleric quatre mostres: “El Bueno de Cuttlas. Homenatge a a Calpurnio”, que reuneix més de 80 pàgines originals d’aquest popular personatge, dibuixat a manera de gargot, plenes de fi humor, ironia i una visió intel·ligent i positiva del món. La mostra compta a més amb homenatges realitzats amb motiu de l’exposició per destacats autors nacionals, com Rubén Pellejero, Ana Miralles o Javier Olivares.

L’entresol del Casal Solleric estarà ocupat per “Exvotos de Romeo Muerto”, que recull pàgines originals, quaderns d’esbossos i notes del treball més transcendent i impactant de Santiago Sequeiros, Romeo Muerto; un àlbum complex i colpidor en el qual Sequeiros ens submergeix en el lúgubre món de La mala pena, en què regnen la podridura i la desesperança, encara que romanen centellejos de bellesa i sensibilitat extremes. Pàgines magistrals amb un impactant blanc i negre que no són adequades per a tots els públics pel seu inquietant contingut. Sequeiros protagonitzarà la primera de les masterclass que tindran lloc el divendres 20 al pati del Casal Solleric.

Al pati el fotògraf i artista urbà Abraham Calero, intervé amb les seves fotografies sobre il·lustracions d’Eva Barceló, Canizales, Toni Galmés, Bartolomé Seguí i Nívola Uyá a Alquímia, un projecte en el qual també participen els infants del CEIP Anselm Turmeda, centre fins on s’estén aquesta instal·lació. Abraham Calero dirigirà un dels tallers gratuïts que ofereix el Festival.

Al finestral que dona al Born, hi veurem la instal·lació de Flavia Gargiulo “La memòria del còmic”, una visió no sabem si utòpica o distòpica en la qual el còmic, el festival CòmicNostrum i la ciutat de Palma són protagonistes. 

El divendres 20, a la masterclass de Sequeiros, seguiran les de Bastien Vivès i Carla Berrocal. Bastien Vivès (França 1984) és un dels autors més destacats i renovadors del còmic francès actual. Als 25 anys va ser reconegut amb el Premi Essentiel Revelation del Festival d’Angoulema pel seu àlbum El sabor del cloro. Des de llavors sorprèn amb cada nou projecte, amb àlbums tan interessants com Polina, la sèrie Last Man; i ha recuperat al mític Corto Maltés a Océano Negro, en una apassionant aventura clàssica del popular mariner però de context contemporani.

Carla Berrocal (Madrid 1983) és una de les grans firmes de la il·lustració espanyola. Ha estat presidenta de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Madrid fins al 2020 i és l’autora de Doña Concha. La rosa y la espina (Reservoir Books), al voltant de la figura de Concha Piquer.

El divendres també passaran per l’escenari del Casal Solleric dues de les figures més destacades de nou còmic nacional, Nuria Tamarit (Villareal 1993), els àlbums de la qual GigantaEl Enebro i Loba Boreal mostren els seus treballs més sòlids, madurs i personals. Al costat d’ella hi haurà Anabel Colazo (Eivissa 1993), que, com Tamarit, ha publicat per a la prestigosa editorial La Cúpula els seus àlbums Encuentros Cercanos, No mires atrás i Espada, amb gran acolliment per part del públic i la crítica. Compten amb edicions a França i Alemanya.

La jornada del divendres es tancarà amb un espectacle d’Impro a càrrec de Trampa Teatre, que es desenvoluparà a partir de pàgines d’historietes d’alguns dels autors convidats.

 

Descarrega el programa complet de totes les activitats del Festival! 

 

Duració:

Des del 19 d’octubre de 2023fins el 7 de gener de 2024

Dies: Diàriament
Localitat: Palma
Lloc de celebració:

Casal Solleric

Preu: Gratuït

Data darrera modificació: 13 de febrer de 2024