Publicador de continguts

LA MUJER OCHOA. Modernismo y modernidad.


La mujer Ochoa

Definit per alguns com el pintor de la música, el pintor de la llum, però, sobretot, com "el pintor de la dona", Enrique Ochoa va néixer el 27 d'abril de 1891 a El Puerto de Santa María (Cadis). Ochoa, com han qualificat alguns dels seus estudiosos i crítics d'art, és mal de classificar i etiquetar pel seu variat i ric registre en nombroses disciplines i tècniques. Retratista de la burgesia, així com il·lustrador de les millors revistes de la seva època, ha estat comparat també amb els prerafaelites, identificat amb el surrealisme alhora que amb l'art abstracte o el gestualisme americà. Sens dubte l'obra d'Ochoa és tot un al·legat a la modernitat i a l'avantguarda per la seva inquietud i constant innovació. Va morir a Palma de Mallorca el 1978.

La presència femenina a l'obra de l'artista durà a conèixer el context històric i la importància de la dona tant a la societat de l'època com a l'obra d'Ochoa, de l'autor de la plàstica musical i especialment retratista de la dona espanyola. Des de les dones més humils fins a la dames de la burgesia sevillana, madrilenya o catalana, o a les dones del París dels boigs anys 20. L'historiador i crític Juan Manuel Bonet ha arribat a afirmar que "hi ha un tipus de dona Ochoa", com hi ha un tipus de dona Julio Romero de Torres, o un tipus de dona Rafael Penagos". Dama Chic, Cosmopolita o Capricho oriental i tota una sèrie de retrats femenins a les millors publicacions il·lustrades entre 1920 i 1940 són algunes de les seves referències femenines.

Després de l'èxit de l'Exposició "Ochoa torna al Sud (1914-2014). El pintor de la música", celebrada al museu del Patrimoni Municipal de Màlaga amb la que es commemoraven els 100 anys de la primera exposició individual de l'autor, la Fundació Pintor Enrique Ochoa contínua amb l'objectiu de donar a conèixer l'artista en totes les seves dimensions, aquesta vegada a Palma de Mallorca a través dels retrats de dones, que són una constant a tota la seva obra i sota el títol de La Mujer Ochoa, Modernisme i Modernitat.

Casal Solleric. Espai Born
Direcció: Pilar Ribal
Comissari: José F. Estévez
Institucions: Ajuntament de Palma de Mallorca, Fundación Banco Santander i Fundación pintor Enrique Ochoa.

Duració:

Des del 11 d’abril de 2015fins el 24 de maig de 2015

Dies: Diàriament
Horari: 12:00
Localitat: Palma

Data darrera modificació: 10 de gener de 2023